Cum e cu shoppingul online – povești din criptă (I)

Gândindu-mă care să fie următorul articol pe blog și până să îmi fac curaj să încerc și partea audio-video pentru expunerea ideilor, pe meniul zilei de azi vom servi o bucată scurtă de timp cu povestiri de pe net.

Când m-am angajat eu la primul meu job serios, acum hăhăhă ani – 5 adică – , fiind proaspătă posesoare de experiență internațională de Olanda și cu diplomă în buzunar primul meu gând a fost – pe ce cheltui banii? Tipic feminim aș zice, dar nu mi-e rușine cu asta. Deși, sinceră să fiu cred că am moștenit pe cale paternă treaba cu documentatul și bătutul cu pumnii în piep ( a la Tarzan ) când știu că am dreptate – și o să fie mai clar ce vreau să zic cu asta o leacă mai jos.

Așa deci, acum 5 ani magici (timp în care puteam să cumpăr probabil o mașină cu banii dați pe cumpărăturile online) am descoperit magia acelui moment magic din lună – ziua de salar adică, căci cealaltă perioadă magică din lună sigur nu produce atâta entuziasm pentru noi femeile. Și o dată cu această mare responsabilitate primită, pe lângă cheltuielile de voie, de nevoie cunoscute și sub numele de chirie, lumină, mâncare și altele asemenea, am constatat eu că netul ăsta îmi e foarte la îndemână. Și pentru că m-am destupat la minte stând vreun an la olandezi, am zis să încerc di tăti.

Pe atunci nu știam eu de ANPC (former OPC), plăți securizate prin coduri de validare și verificare, însă știam de Paypal, Ebay și Etsy și de aici până la alde FashionDays nu a mai fost decât un pas.

FD a fost primul site românesc de pe care am cumpărat, în primă fază cu ramburs. Mi se păreau ofertele super ok, ori le găseam eu pe cele mai mișto. O eșarfă, o curea, un bluzon, era imposibil să nu scormonesc virtual și să nu găsesc ceva. Și scormonit e cuvântul potrivit – a început nu existau butoanele de sortare și cine știe ce filtre avansate, așa că mă descurcam cum puteam; în principiu cu răbdare și ochi de vultur.

Și am dat o comandă. După care încă una. Și încă una. Și într-o perioada de aproximativ un an aveam câteva pagini de comenzi în contul meu de client. Cadouri, pentru mine, pentru familie, pentru casă, pentru orice țoc-poc făceam o comandă mică.

Mai departe nici nu știu cum am trecut, cred că pur si simplu am căpătat încredere că nu e dracul asa negru – doar pentru că nu văd produsul, nu înseamna că o să fie nasol. Ce-i drept, când căutam un produs întotdeauna mă uitam la cum arată site-ul overall, dacă aveam vreo suspiciune, îl întorceam pe toate părțile și oricum nu riscam mare lucru cu plata ramburs.

Când am început să folosesc cardul pentru 99% din toate tranzacțiile pe care le fac, mi-am stabilit o disciplină în ceea ce privește comportamentul online astfel încât să evit cât de mult țepele și furnizoriii neserioși.

Deci ce fac eu când cumpăr online, poate fi pus într-o listă simplă și de bun simț pentru orice shopaholic:

  1. Înainte să cumpăr orice mă uit peste tot și cumpăr la final.
  2. Verific ca site-ul să nu pară dubios – de la aspectul general până la neconcordanțe între tagline și descrierea produselor.
  3. Să aibă descriere la produsul/ele care mă interesează. Cuvinte generale de genul ‘bluză albă’ mi se par insuficiente – materialul, măsurile, fit-ul sunt un minimum requirement pentru mine.
  4. Politica de livrare și de retur – conform legii nu știu care (google it!) orice cumpărăm online și returnam putem fi despăgubiți cu restituirea integrala a sumei de bani (spre deosebire de magazinele fizice) și nu cu alesul altui produs de la furnizor.
  5. Posibilitățile de plată – pentru magazinele despre care am info sau de la care am cumpărat nu mă mai încurc cu niciun ramburs și timpi morți pe la curieri, ia coletul, da-mi coletul, numără banii, aoleu n-am de șpagă. Altfel, sfântul ramburs să trăiască – furnizorii se vor grăbi să livreze comanda doar doar să-mi ia banii, dacă nu, o petiție la ANPC în minus.
  6. Tipul de livrare – dacă durează o mie de ani vs în altă parte e mai scump cu 5 lei, o să iau din altă parte, timpul meu sigur face mai mult de 5 lei (asta mai ales când fac last minute shopping pentru nu știu ce ocazie despre care am uitat). Deci aleg întotdeauna în funcție de obiectiv și încerc să minimizez efortul (adică să nu umblu de nebună prin oraș, prin frig și mulțimi mucioase, mai ales pe timp friguros).
  7. Caut cupoane de discount – unele pe google, altele la mine în cap. La h&m de exemplu le depistasem într-o vreme strategia și foloseam unele cupoane de mai multe ori – nu de alta dar nu le dezactivau. Sigur, nu mai făceau campanie activă cu acele coduri, însă nici nu erau disabled, așa că why not? În plus, unele coduri erau ciclice :), după cu mi-era norocul. Încercam diverse – fie combinație de cifre fie de litere și cifre gen free10, welcome, 20off.
  8. Aleg metoda de plată și dacă am un incentive – rangali.ro de exemplu este un site care da extra reducere % din valoarea cumpărăturilor la plata online. Reducerile peste o anumita valoare, plus altă reducere de plată? Wow, must not pass this. :))
  9. Și nu în ultimul rând mă combin la comandă (mai ales unde exista un minim) cu alți mușterii ca mine. Familie, prieteni, colegi, să dăm cu toții faliment! 🙂

Ideea la toate cumpărăturile, pe lângă senzația aia faină că ce afacere am făcut este de a combina cât mai multe beneficii într-un anumit loc – fie de volum, de plată sau de perioadă din an când să faci shopping (Remember! La două, trei zile după sărbători vor fi prețuri mai mici la articole de sezon, așa că dacă tot trebuie să luați ceva, luați un voucher și de aceiași bani cadorisitul își ia un chilot în plus, haha).

Și ca să nu fac articolul ăstă făr de capăt, în episodul viitor chiar o să povestesc niște întâmplări din criptă, nu doar teaser – adică cum am scris muuulte mailuri cu furnizori care mai de care, petiții la ANPC și un telefon cu ‘număr ascuns’ cu urări de iarnă.

Ceaules!

 

 

Foto via Freepik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s