Ca să nu falimentați, la cadouri nu mânați

Cum Decembrie ne-a luat prin surprindere cu câteva zile libere și urmează câteva ocazii de luat și dat cadouri, ce poate fi mai solicitant decât să ne gândim ce să luăm anul ăsta pentru ai noștri?

Sigur, nouă ăstora care ne place shoppingăreala, nu ni se pare mare scofală sau bătaie de cap de încropim ceva frumos și de efect și știm sigur că nu-i toată lumea ca noi.

Așa că, dacă nu prea ai idee ce să faci, ce să iei, pe ce parte să scoți cămeșa, fă bine și citește mai jos.

Ghidul ăsta va fi pregătit pentru bugete modice și medii, altfel where is the challenge? Să decartezi  niște sute sau mii de lei bune nu e chiar o provocare și un cadou scump nu garantează bucuria primitorului.

But first, ai asta în vedere înainte de orice shopping.

Nu cumpăra doar de dragul artei. Nu cumpăra din obligație sau cu așteptarea să primești la randul tău – cred că poți face cadouri ca să îți arăți dragostea, recunoștința și orice altceva, fiind selectiv cu cadorisiții tăi. E evident că nu avem bugete nelimitate (majoritatea dintre noi) și poți să faci prin rotație cu colegii de muncă sau alte cunoștințe astfel încât toată lumea să se simtă apreciată. Sau poți să  faci cadouri doar familiei și să îți arăți mulțumirea față de alții prin ce faci și nu neapărat prin cadouri.

Nu lua ceva ce ție nu ți-ar plăcea. Mă refer aici la calitatea obiectului – mai bine un cadou mai mic, mai simplu și safe și well made decât mult și prost.

Nu face credite pentru cadouri – scopul nu e să te îndatorezi ca să oferi cuiva ceva. Să oferi cât ai nu e nimic rău.

Și acum hai să facem ghidul ăla mirific. Și hai să începem în mod netradițional cu bărbații – care mie mi se pare cel mai challenge.

Soți, amici, frați, tați, bunici, colegi.

E clar că dacă știți de vreo pasiune de a lor, cel mai sigur așa veți merge la țintă și îi veți face fericiți.

Fashioniști? Cel mai simplu. E iarnă și practică și vreun sport? Și mai simplu.

Pulovărele uni, din amestec de lână cu bumbac, acril și/sau vâscoză, cămășile tunică din materiale plăcute la atingere, căciulile fistichii și eșarfele pătrate (în opoziție celor de tip șal) – nu doar că-s de sezon, dar au cele mai multe șanse să se potrivească lal fix garderobei existente a cadorisitului. Scopul e ca produsul să se integreze ușor cu ceva ce are deja omul căruia faci cadoul.

La ce nu m-aș băga? La mănuși, la pantaloni și în general acolo unde fit-ul ar trebui să vină .. mănușă ca să nu arate de căpătat.

Pentru sporturile de iarnă, vestele sau imbrăcămintea de corp – gen nădragi și bluză sunt numai bune căci asigură căldura și împiedică umezeala să creeze discomfort când faci flic flac uri sau scheme complicate pe pârtie.

De unde? Eu prefer cumpărăturile online, pentru că:

  • de obicei sunt neprobate și vin țiplă;
  • discounturi substanțiale sau livrare moca (deci salvez niște timp de căscat ochii si cumpărat alte chestii nefolositoare de prin magazinele fizice);
  • am mai multe opțiuni de modele/culoare.

Eu mă uit pe h&m, fashiondays, miniprix, asos, porc, sportisimo și alte magazine sportive.

Dacă partea de modă nu prezintă interes, să trecem la partea de hobby.

Cărți , benzi desenate, filme, fotografie, jocuri online, boardgames, bucătărie – ustensile de gătit/preparat cafea/dulciuri, sport – cam la astea mă gândesc eu rapid la o trecere scurtă în revistă.

Pentru cărți există multe opțiuni tot pe partea de online, elefant, okian, libris, anticexlibris, cărturești și paginile oficiale ale fiecărei edituri.  Dacă bărbații voștri nu preferă formatul fizic ci cel audio, le puteți face cadou accesul la audible (foarte promovat de ceva vreme) saaaaau și mai ieftin și la îndemână este să luați licența pentru un un player de cărți. Smart audio book player e util ca să ascultați cărți. Cu un preț modic, sub 20 lei, playerul nu vă asigură disponibilitatea cărții pe care fie o găsiți free de downloadat online, fie la fel o cumpărați in variantă digitală ci este exact ce îi zice numele, un player, exact ca în cazul unuia de muzică, în care puteți asculta cartea. Se descarcă direct din Play Store și ca în cazul altor achiziții, găsiți chitanța pe mail și descărcarea și instalarea se fac imediat pe telefon.

Pentru benzi desenate, amazonul(.com) e prietenul vostru cel mai bun, pentru ediții hardcover cu grafică excepțională – încercați volumele din seria Earth One, gen Superman. Toată treaba e undeva la 100 și un pic de lei cu două săptămâni timp de tranzit.

Tot pentru benzi desenate, de data asta în varianta de decorat casa – diplate – timp de tranzit o săptămână, 100 și un pic mai mult de lei, aproape 200. Nu ar arăta rău un perete accent în colțul lui de casă, pe care să îl facă în timp. Un fel de pandora pentru bărbați, haha.

Tot pentru decor, dacă știti un pasionat de fotografie, cărturești are diverse agățăuri pentru poze – poți printa din portofoliul personal al fotografului tău și alături de ața metalică și magneți își poate amenaja un colț de cameră, birou sau oriunde.

Jocurile online nu sunt punctul meu forte, dar știu că am în grupul de prieteni băieți care chiar și în prag de 30 de ani tot fac un joc în rețea. Câteva site-uri pentru deal-uri de jocuri ar fi Instant Gaming, Steam, Ubi, Gog sau Humble bundle.

Pentru vremea rece și serile cu prietenii e întotdeauna bine de avut la îndemână un boardgame, care se poate lua de oriunde, un magazin ultra cunoscut ar fi Red Goblin.

Presele de cafea franceze sau travel (de genul Aeropress), specialitățile de cafea din diverse magazine de genul Florescu sau cani fancy de savurat cafeaua (astea sunt mai mult in store) sunt niște idei la fel de valabile și în buget.

Card holderurile și alte gadgeturi mini de folosit on a daily basis ar mai fi o variantă, eu mă uit de obicei aici.

Pentru partea de hobby, cu excepția aparaturii și chestiilor de tehnologie premium puteți lejer să luați ceva de toate bugetele, 50 lei, 100 lei și peste.

Ce nu prea cumpăr? Parfumuri. Prea multă bătaie de cap cu mirosurile, unii-s prea pretențioși și în plus, parfumeriile au prețuri high up there in the price range; așa că parfumeriile online sunt my go to source, doaaaar când știu sigur ce vreau sau ce trebuie să iau. Ultimele achiziții au fost de pe BestValue (acces cu validarea unui bilet de avion).

Niște cadouri mai puțin tradiționale și unele care nu se pot lua gata ambalate din magazine ar fi:

  • o invitație la masă – gazda fie prepară ea ceva, fie face o rezervarea la un local mișto la care greu prinzi loc. Mâncarea e un limbaj de iubire universal și cu impact major – si fizic și psihic, asa că nu știu de ce nu e mai des oferit.
  • o invitație dublă la un film nou sau preferat;
  • un bilet de tren până la Brașov sau Sibiu doar cât să te bucuri de o zi cu cineva drag.

 

Deci ca să nu falimentați, nu dați iama în cadouri ca nelumea. Dacă nu aveți nevoie de nimic sau nu vă doriți nimic nu fiți oi, nu bifați sărbătorile doar ca să fie bifate. Pentru random shopping luna ianuarie vine cu reduceri (imaginare sau nu) și aveți atunci ocazia să vă luați sau să dați chestii nefolositoare la prețuri mai mici. 🙂

 

Ho, ho, ho!

 

 

Photo credit http://www.123rf.com 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s